Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Oldřich/Ulrich, české kníže, měl německou matku. To je jednoduché.

0 0
možnosti
JL

S těmi Kelty je to známé. V Česku vůbec jsou spousta úžasných i záhadných místopisných jmen, například - Rpety, Praskoles... Člověk se diví, jak na to přišli předkové. Ale nejzajímavější je asi původ slovanského Čech-Češi. že by nebylo ani s pomocí indoevropských ekvivalentů vypátrat , jak to vzniklo? Pak je možné, že že to bylo opravdu nějaké jméno náčelníka, které přešlo na kmen a pak na národ. Někde jsem četl, že Češi možná přišli z jihu, od Balkánu nebo z Uher, ne jak se traduje ze severu, přes Polsko.

0 0
možnosti

Jméno Čech je zjevně zkrácenina, podobně jako Havel → Hach, Matěj → Mach, Petr → Pech, Václav → Vach, bratr → brach, kmotr → kmoch. Mohl to tedy být třeba Čeněk, Česlav nebo Čestmír. A nebo původně Kelt, po první slovanské palatalizaci Čelt.

0 0
možnosti
VH

Labe je jediná česká řeka, která nemá ženské jméno

0 0
možnosti
Foto

Bezvadné... a moc ráda použijuR^R^R^ děkuji za článek a krásný den:)

0 0
možnosti
PS

Wauu, přečetl jsem celé. Posoudit samozřejmě nemohu, ale pro jako rodilého kelta, velmi velmi zajímavé... Ostatně tušil jsem to tak nějak uvnitř už dřív. Díky příteli.

0 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1286x
Politolog, publicista, spisovatel a badatel na volné noze. Absolvent VŠE v Praze, obory politologie, diplomacie.

Články o společnosti, politice, vývoji ve světě, mezinárodních vztazích; odzbrojení, bezpečnost, změny ve společnosti; aktuální témata i ohlédnutí se za důležitými okamžiky historie české i světové.