Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane autore, s článkem jste si dal velkou práci se spoustou podkladů.

To velmi hodnotím. Já tak ale bohužel pracovat neumím.

Nicméně, na jedno jste zcela zapomněl. Nebo jsem to v té záplavě textu zcela přehlédl.

Lví podíl na vzniku Opoziční smlouvy měl totiž Jan Ruml, který se chavl tak amatérsky, že Zemana rozčilil s tím, že s ním nechce nic mít.

Ta povolební situace byla velmi napjatá (bylo to po "Sarajevském atentátu) a mně se strašně ulevilo, že to nakonec tak dopadlo.

0 0
možnosti
AK

Byla to jedna z cest jak umožnit vládu pravici.

Dokud existovala mezi pravicí a levicí rovnováha, stačilo při patové povolební situaci pravici k ovládnutí politiky pečlivé udržování rozdělení levice na komunistickou a nekomunistickou. 

Pravice dobře pochopila, že nejrychleji rostou počty těch, kteří nevěří ani pravici ani levici.

Jsou prostě jen naštvaní.

Je mistrovstvím pravice, že se jí už dvakrát podařilo tyto lidi podvést a využít jejich hlasů ve svůj prospěch.

Poprvé v roce 2006 získali tyto protestní hlasy Bursíkovi zelení a obratem je věnovali Topolánkovi.

Stejná finta se zopakovala - už s dvojnásobným počtem hlasů - s Vítem Bártou a veverkami, což umožnilo vládnout Nečasovi.

V 10 neúřednických vládách, které se od vzniku ČR vystřídaly, zasedalo daleko víc ministrů za pravici než za jedinou levicovou vládní stranu ČSSD.

Protože mezi pravicovými politiky je řada bystrých lidí, věřím, že se k moci dostanou jinou verzí opoziční smlouvy, dalším trikem, nebo jiným, ještě sofistikovanějším způsobem. To vše umožní pravici, aby si zachovala svůj politický vliv, který naprosto nebude odpovídat počtu jejích voličů.

0 0
možnosti
Foto

R95o63m15a94n 31K26o39z11e85l

30. 3. 2015 18:53

Tedy zkráceně - v té době to bylo rozumné řešení, snad jediné možné, reakce na nečekaný výsledek voleb. ale problém by byl, kdyby se to mělo opakovat po každých volbách, to by vedlo k tomu, že by si lidé říkali: "volit ODS nebo ČSSD? to je jedno, oni se už pak nějak domluví".

0 0
možnosti
ZJ

Ještě je nutno dodat postoj prezidenta ČR Václava Havla. Ten nepokrytě naznačoval, že by rád jmenoval vládu vedenou Josefem Luxem. Sice menšinovou, ale tvrdě protlačovanou z Hradu, vlivnými novináři a "pražskou kavárnou".

Ostatně, co je lepší. Menšinová vláda hlídaná opozicí, nebo velká koalice?

1 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1286x
Politolog, publicista, spisovatel a badatel na volné noze. Absolvent VŠE v Praze, obory politologie, diplomacie.

Články o společnosti, politice, vývoji ve světě, mezinárodních vztazích; odzbrojení, bezpečnost, změny ve společnosti; aktuální témata i ohlédnutí se za důležitými okamžiky historie české i světové.