Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Bratislava - Rozdělení Československa na konci roku 1992 bez předchozího referenda bylo podle slovenské expremiérky Ivety Radičové volebním podvodem politických stran vůči občanům.

http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/zanik-csfr-bez-referenda-byl-podvod-mini-radicova/r~i:article:779641/

Daleko horší problém nastal po převedení rozhodování o vývoji našich zemí na EU.

Ano federaci a spolupráci mají za cíl právě Občanské tribunály v několika zemích. Politicky obviněný Jozef Klanyi se zúčastnil mezinárodních setkání za Slovenský Občiansky tribunál rozumu pravdy a lásky. V naší zemi vznikl také Občanský tribunál. Nyní společně pomáhají. Z petičnej akcie za prepustěnie Jozefa Klanyiho zo dňa 26.1.2015 s pred Justičného paláca...podpísali nám ďalší advokáti...niektorí bežní ľudia...prekvapenie pre mňa bolo keď reakcia na informácie bola: "Viem... viem ...súhlasím, aby ho čo najskôr prepustili...ale viete, nemôžem vám to podpísať...išiel by som proti sebe ...ja v tejto budove pracujem..." veru...za 25 rokov od revolúcie....mnohí ani netušia čo to je sloboda...žijú v totalite...Ďakujem všetkým ktorí prišli...aj tím ktorí podpísali...

http://youtu.be/De25Oj_zYug

0 0
možnosti
ZB

V roce 1992 jsem si rozdělení nepřála. Já pocházím z Košic a ty byly profederální. Když jsem se pak přestěhovala do Čech, tak mě místí z mých postojů často zkoušeli, jako by to k čemu bylo . Plácali mě po ramenou, že my jsme byli ti hodní "Slováci" , co se nechtěli dělit. Pravda je směšná - Košice se nechtěli dělit ani od R-U.Je to velice konservativní místo. Ale to si již nikdo nepamatoval. Nicméně, protože na Slovensko pořád jezdím, musím říct, že nikdo z mých známý již rozdělení federace neřeší. Slováci hodně řeší ekonomiku - je tam, bohužel velké množství nezaměstaných - po likvidaci obřích státních firem vyrábějíjích pro sovětskou zbrojařinu to asi ani jinak dopadnout nemohlo. Takže mnoho lidí je v cizině a pak se o Vánocích sejdou u punče ale Čechy jsou jen jednou ze zemí, kde se pracuje, nebo žije. Nejsem si jista, zdali právě ekonomika by nebyla způsobovala neustálé problémy mezi Čechy a Slováky. Slovensko by bylo vyžadovalo veliké investice a nejsem si jista, zdali by to obyvatelé Čech nesli s libostí, asi by se cítili, že se jim děje újma.

1 0
možnosti
MS

Každý, kdo zažil to napětí mezi Čechy a Slováky v roce 1992, které vzniklo hlavně zásluhou Slováků, je rád, že k rozdělení došlo tak rychle. Čím déle by se Češi snažili federaci udržet, tím více by se radikalizovaly skupiny nacionálně smýšlejících  Slováků a nakonec by k rozdělení stejně došlo, ale nejspíš za mnohem dramatičtějších okolností. Dnes, díky společnému schengenskému prostoru, nám může být úplně jedno, jestli jsme v jednom federálním státě, nebo každý ve svém. Dokonce si myslím, že oba národy se teď k sobě chovají lépe, než za společného státu.

1 0
možnosti
IN

Sbohem Slovensko bude ti líp,nebo už je?[>-]

0 0
možnosti
AK

Autor pise jako kovany cesky nacionalista.  Jenom par veci...  Historie Slovaku a nas neni vubec nejaka dlouha a bohata v kontextu cele historie.  Historii a zvyky mame my Cesi a Moravane spise spolecne s Rakusany s  jedinym rozdilem jazyka.  Ale ten je pro nacionalisty velmi dulezity, ze ano.  Ceskoslovensko bylo zalozeno jednostranne, bylo zalozeno na lzi, bez nejakeho referenda, bez souhlasu zemskych vlad, tudiz bylo zakonite odsouzeno k zaniku.  Pokud mate chut neco napravovat a chcete se posunout dopredu z dnesni situace, tak musite nejdrive obnovit zemskou vladu v Cechach, na Morave a ve Slezsku. Teprve pak pres Viden, Bratislavu a Budapest navazovat na nejake oziveni neceho.  Tim nemyslim nove R-U, ale historicke zeme se svou spadovosti tam, kde opravdu patri.

2 0
možnosti
ZB

Skvělá poznámka. Souhlas.

1 0
možnosti
LJ

Během své existence naše země mnohokrát měnila své hranice,  nikdy se ke starým nevracela, nevím, proč by k tomu mělo dojít teď.

0 0
možnosti
OJ

Jsem dlouhodobě přesvědčen, že československo bude vzkříšeno. Ale nebude to nějakou iniciativou zdola, na to mají mocenské skupiny již moc uzurpované vlastní okruhy zájmů... Věřím, že při nějaké další vlně nestability v Evropě, nebo nějakém větším geopolitickém pohybu v Evropě, se to ukáže jako nutnost pro přežití našich národů. A potom se znovu spojíme - z nutnosti...

1 2
možnosti
KS

To opravdu nevím, jestli je toto klíčové pro přežití našich národů. Pro Slováky to může ze strategického hlediska být možná o něco zajímavější, ale pro nás? Přejít z 10 milionového unitárního, národnostně velice homogenního a politicky (ze státotvorného hlediska) velice jednotného státu na stát 15 milionový s vnitřními třecími plochami? To by sotva něco řešilo.

2 0
možnosti
MN

Nesouhlasím, jako většina Čechů i Slováků.

0 2
možnosti
Foto

Pokud by nějaké slučování mělo smysl, tak také s Rakouskem. Původní myšlenka TGM bylo přetvořit R - U v moderní federaci, asi podle amerického vzoru. Odpor proti tomu byl v Maďarsku a u radikálních Čechů. Rakousko údajně bylo pro.

Masaryk se (oprávněně) domníval, že maličká republika Č + S dlouho nevydrží.

Tlak na odtržení Slovensky vzešel z tamních ultranacionalistických kruhů. Naše firma tehdy spolupracovala s jednou prešovskou a rozdělení obě firmy poškodilo, přesto jsme to spolu táhli dále.

Reakce z mého okolí - nešťastný, chybný krok. Bylo to vítězství iracionálního myšlení nad pragmatismem.

2 0
možnosti
LJ

Já jsem taky slyšel, že Masaryk nebyl pro rozbití Rak.-Uh. Ovšem v Hovorech s TGM o tom nic není. Naopak, Masaryk říká, že s velkým nasazením pracoval od počátku pro to, aby mocnosti uznaly po válce náš stát.

0 0
možnosti
Foto

M46i48l71a49n 76K71a71s54l

25. 1. 2015 18:15

Zeptejte se napřed Slováků. Rv

4 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1286x
Politolog, publicista, spisovatel a badatel na volné noze. Absolvent VŠE v Praze, obory politologie, diplomacie.

Články o společnosti, politice, vývoji ve světě, mezinárodních vztazích; odzbrojení, bezpečnost, změny ve společnosti; aktuální témata i ohlédnutí se za důležitými okamžiky historie české i světové.