Diskuse

Ohlédnutí za historií: Ježíš Kristus a jeho poselství

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Bez snaživých "pošťáků" by jakékoliv poselství zapadlo.

0 0
možnosti
Foto

pro veřící Ježiš byl, je a bude, ostatní se tím nijak nezaobírají,  obecně platí, že každý věří čemu věřit chce a fakta či skutečnosti nejsou tak důležitá.

1 0
možnosti
MK

Jaroslave. Ježíš je historicky doložen. Ne, nemusíte číst evangelia, ale i spisy římských pisatelů, jako Tacitus

0 0
možnosti
DR

Ano, Tacitem to začalo, ale taky skončilo:)

1 0
možnosti
JS

Pokud se jedná o tu žhavou souřasnost, naprosto mi stačí to, co předvádí církev v naší zemi.

0 0
možnosti
MK

no jistě a co předvádí?

0 0
možnosti
Foto

J98i80ř42í 69K95i23n13d96l

13. 11. 2014 15:25

Existence Ježíšova je jistá, i když jeho osoba není doložena žádnými nezpochybnitelnými důkazy.  Není známo jeho narození a ani úmrtí.  Ví se jenom, že to byl Žid, že kolem sebe hromáždil skupinu lidí, která tři roky před jeho smrtí se potulovala po Palestině. Po jeho  smrti se rozešli a potulovali se po zemích Římské říše a zakládali skupiny, které se z židovských proměňovaly v křesťanské. Udržovali mezi sebou písemný styk a zachovaly se o tom dopisy. To jsou nejstarší kŕes´tanské texty, a až po nich byla sepsána evangélia. Různorodá a neujasněná křesťanská věrouka byla sjednocenateprve v r.381, kdy byly křesťanské texty rozděleny na svaté a na apokryfní, apodle císařského nařízení měla být všeobecně věřena téze, že Ježíš je bohem. Isem lze datovat vznik křesťanství, které je i naší historii, které položilo základy Evropy na kterých stojí Evropa do současné doby.

1 0
možnosti
ZB

Ve skutečnosti si Ježíše v jeho době nikdo nevšiml.Žádný starověký historik se o něm nezmiňuje.Ve svém díle mu židovský historik Josef Flavius nevěnuje ani slovu, ten pozdější doplněk do jeho textu samozřejmě nepočítám...

0 0
možnosti
JT

Podle me byl sefem jedne z mnoha sekt. No a jeho nasledovnici meli stesti, ze jejich uceni povazovali rimane za uzitecne k udrzeni lidu na uzde. Tak je zviditelnili.

0 2
možnosti
LM

Skvělý a zajímavý článek!:-)

Ježíš Nazaretský je historicky doložená postava, která skutečně existovala.

To, zda  opravdu činil zázraky, je už věc druhá. :-)

1 0
možnosti
JT
JT

Jezis rozhodne neni soucasti nasi historie. Mozna zidovske, mozna rimske, ale ne nasi. Jako osoba a clovek mi nijaka zvlast sympaticky neni, ale to muze byt i tim, ze ho v Bibli spatne popsali. Jako symbol je neco jako Havel a jeho kriz jako Havlovy lavicky.

0 1
možnosti
II

Připomeňme si postavu, která dost možná nikdy neexistovala :-)

0 0
možnosti
MK

Existoval Sokrates? O jeho životě je méně důkazů než o životě Krista

0 0
možnosti
JC

Napsal jste to pěkně, ale mám dvě připomínky:

1. Ježíš Kristus není žádná historie, ale žhavá současnost. V mém životě tedy zcela jistě (a doufám, že je i mou budoucností).

2. Nechápu, proč k citacím z Písma užíváte archaickou češtinu. Písmo nebylo psáno archaickým jazykem a také nikdy nebylo do archaického jazyka překládáno.

1 0
možnosti
JT

S tou zhavou skutecnosti to nebude tak zhave. Priznejte si, ze vetsine lidi je Jezis lhostejny. A ti, kterym neni tak uplne lhostejny se jim zabyvaji par minut denne - daleko mene nez kolik casu travi na zachode.

0 0
možnosti