Technika nás nezachrání

Zamysleme se nad vývojem techniky, která se dostává do bodu, kdy nad námi začíná mít kontrolu a ukrajuje si stále větší díl z našeho světa a našich životů.

Je snadné se technikou obklopit a nehledě na svědomí bez omezení pokračovat v jejím vývoji, těžko ale bude, až se vymkne kontrole, se od ní osvobodit. Už nyní ovlivňuje to, co přes den děláme, s kým a jak hovoříme, čím se zabýváme, jak se pohybujeme; sleduje naše dění, myšlení, míří na naše oči, uši, inteligenci, i smysly, které nevnímáme. Technika pro nás vyrábí, necháme ji tvořit náš svět, zprostředkovává nám komunikaci; někteří žijí jen díky technice a umělým zařízením. Technika válčí - někdy za nás, někdy proti nám.

Nenechme tuto nezodpovědnost dojít až do situace, kdy budou nad našimi ulicemi hlídkovat policejní drony, které vás budou skenovat a každou podezřelou okolnost ihned nahlásí na ústředí; nejen cestou z a do práce - ano i do vašich oken a bytů nahlédnou, ujišťujíce se, že děláte to, co máte a nenarušujete pořádek. Pokud budou vybaveny prostředky kontroly, mohou být použity i k okamžitému zásahu na místě. Dálková kontrola a sledování jsou samozřejmou kažodenní realitou; technika obsažená v oděvu, bytovém vybavení, nebo přímo pod vaší kůží vám vždy připomene, kdo je tady pánem. Množství tajemných antén a vysílačů nad vašimi hlavami, po jejichž účelu vám nebude dovoleno pátrat, vám klidu nepřinese.

Nekonečné množství nejmodernějších léků z dílen farmacie vám dá jen falešnou iluzi jistoty - jednu potíž z nekonečného katalogu nových nemocí jen vymění za jinou.

Elektronika inteligentnější než vy vám dovolí provádět jen některé úkony, podle jejího úsudku o vaší svéprávnosti. Při odhalení podezřelé činnosti se stane vaším žalobcem i soudcem. Nezachrání vás vaše peníze ani výmluvnost - vaše DNA a mentální otisk o vás poví vyšetřovatelům vše, co budou chtít vědět. Vaši přátelé a příbuzní budou jen bezmocně přihlížet vašemu zatčení, když vás robotizovaná jednotka nakládá do černé opancéřované dodávky. Pokusit se o odpor proti vyzbrojenému kyborgovi nemá smysl. V případě hromadnějšího odporu vás nízkofrevenční zvuk donutí pokorně padnout na kolena...

Pokud má náš svět nějaké problémy, hledejme na ně léky, nemysleme si ale, že nás spasí technika a ještě více a více vyspělejší techniky. Ta se naopak může stát problémem číslo jedna, zejména v rukou nás, nezodpovědných lidí, kteří neumíme zvládat sami sebe, natož ještě sofistikovanou techniku a technologie, které teprve krátce máme vyvinuté a ještě ani neznáme všechny jejich účinky. Zde se ukazuje, že vývoj kupředu, dál a ještě dál, není vždy ten správný směr; určité zastavení se, uklidnění šíleného vývoje, revize a ujasnění si všech věcí a kam vedou, nebo dokonce stáhnutí se o kus zpět by byly více na místě. Jinak nás může čekat velice trpká budoucnost.

Autor: Ladislav Zelinka | pátek 9.10.2015 12:36 | karma článku: 9,12 | přečteno: 372x