Zkusíme oživit ideu Československa?

Souhlasíte s rozdělením? Podle mne bylo chybou. Ukvapeným, politickým rozhodnutím. Trendem doby. Politickou objednávkou. Ve své době mělo částečnou podporu, více na Slovensku než v Čechách, kdyby se však bývalo konalo řádné referendum, myslím, že by spíše u občanů neprošlo. Uběhlo již dvacet let vzájemného oddělení. Jsme již připraveni se znovu sblížit, obnovit opět Československo?

Historie společného státu je dlouhá a bohatá. Samostatný stát v r. 1918 vznikl jako společný stát Čechů a Slováků. Patnáctimilionové Československo si získalo ve světě jméno a všeobecně dobrou pověst.

Nejúspěšnějším obdobím naší společné historie je pro mne doba Pražského jara 1968, kdy byl v Praze prvním mužem slovenský politik Alexander Dubček. Ať už byl prezidentem nebo předsedou vlády Čech nebo Slovák, nečinilo to kterémukoliv z národů problémy.

Naše kultura, historie, řeč, zvyky, jsou takřka bez rozdílu.

Federativní uspořádání se ukázalo jako možné, i když dostalo jen málo šancí se uplatnit.

Rozdělení Československa proběhlo uměle a bez účasti jeho obyvatel. Politici využili dobové nálady a chaotickou situaci. Záměry byly spíše sobecké, než vskutku národnostní. Slovensko, věřím, nebylo nijak utlačované, ani Češi nebyli proti Slovensku nijak nepřátelsky zaujatí.

Miliardy korun byly zaplaceny, aby byly mezi národy, které spolu bývaly zvyklé žít bok po boku, postaveny ostnaté ploty a celnice. Není hloupé potřebovat pas pro cestu na Slovensko nebo do ČR? Potřebujeme ambasády, abychom spolu mohli jednat jako cizinci?

Zakladatele Československa by něco takového nikdy nenapadlo.

Společný stát by byl jistě silnější a měl větší váhu ve světě a v Evropě. Evropský trend je spojovat se do celků, jak úspěšně ukazuje Evropská unie.

Nemyslíte, že je škoda, že jsme se nechali strhnout k neuváženému rozhodnutí? Pokud by zde nebyly žádné finanční výhody opětovného spojení, je zde přeci něco, co za to stojí: Přátelství. Obnovení vztahů. Sounáležitosti. Bratrství. Tedy hodnot, které v dnešním světě, jak vidíme v různých krajinách, jsou k nezaplacení.

Pokud si přejete znovusjednocení Československa, požadujme uspořádání referenda. Po dvaceti letech, myslím, že je správná doba, znovuzvážit možnost opětovného spojení rozbitého státu.

Jelikož tuto alternativu nenabízí žádná politická strana, a je jasné, že nenabídne, musí iniciativa vzejít od obyvatel obou států. Ať je rozhodnutí o rozdělení ČSR potvrzeno nebo zpochybněno v řádném referendu!

Souhlasíte?

Pokud s uvedeným článkem souhlasíte, můžete mi zanechat vzkaz, anebo mi napište zprávu na LadislavZelinka@seznam.cz.

Autor: Ladislav Zelinka | neděle 25.1.2015 17:47 | karma článku: 19,81 | přečteno: 1226x
  • Další články autora

Ladislav Zelinka

Česko je ztraceno

2.10.2022 v 12:11 | Karma: 35,31

Ladislav Zelinka

Nevěřme doktorům

27.11.2020 v 20:04 | Karma: 25,32

Ladislav Zelinka

Technika nás nezachrání

9.10.2015 v 12:36 | Karma: 9,12

Ladislav Zelinka

Zelená Liberlandu

9.5.2015 v 15:29 | Karma: 14,32

Ladislav Zelinka

Vlastenectví, víra, jednota

3.4.2015 v 16:33 | Karma: 12,28
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1286x
Politolog, publicista, spisovatel a badatel na volné noze. Absolvent VŠE v Praze, obory politologie, diplomacie.

Články o společnosti, politice, vývoji ve světě, mezinárodních vztazích; odzbrojení, bezpečnost, změny ve společnosti; aktuální témata i ohlédnutí se za důležitými okamžiky historie české i světové.