Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ten článek se reality dotýká jen okrajově. Asi bez znalosti faktů, takový pohled do pokřiveného zrcadla. Rv

0 0
možnosti
Foto

Demokracii bych do toho vůbec nepletla (pokud není přímá s odvolatelností politiků, má pro běžné občany praktický význam téměř nulový). Základní otázka zní, jak dalece šlo vylepšovat náš socialismus, aby to stále byl socialismus se svými nespornými přednostmi a ještě to nebyl kapitalismus se svojí bezohledností? Jinými slovy, existovala třetí cesta? Teoreticky ano. Prakticky však ne, třetí cesta neexistovala, vzhledem k tomu, že ve studené válce byly agresívnějšími USA, ty taky v ní nakonec zvítězily... A jejich slouhou byl Havel, nikoliv Dubček...

0 0
možnosti

Pane Ladislave Zelinko, svojim článkem jen dezorientujete český národ.Celé "pražské jaro" bylo jen pokračováním zhoubné myšlenky "čechoslovakismu" zaseté do českých zemí Masarykem.Uměle vytvořený státní útvar bez historických vazeb musel přinášet v průběhu času jen a jen problémy.Ty vycházely na povrch při krizových událostech.Rok 1939 je prvním mezníkem.Komunisté drželi tuto línií a rok 1968 se mohl stát začátkem konce Československa .Brežněv si to nepřál a byla to i jedna ze zásadních věcí, která rozhodla o invazi v roce 1968.Dubček byl jenom figurka a stejně jako KSČ rychle strácel kontrolu nad děním v Československu.A jen hlupák si může myslet že "západ" měl zájem nám pomoci.Krizové období opět ukázalo vnitřní slabost československého státu a jeho představitelů, včetně Vámi idealizovaného Dubčeka.Následovala federalizace namísto demokratizace.Kdo na to doplatil?Český národ.Po roce 1989 následovalo to samé.Jen s tím rozdílem, že Klaus se nebál odpovědnosti a spolu s Mečiarem mírumilovně rozdělily stát.Smutné je na tom jen to, že českému národu Masaryk zlomil duši, komunisti v tom pokračovali a snaha Klause o "vyléčení" tohoto českého neduhu byla rozprášena pravdoláskaři a socialisty.Český národ stále čeká na impulz k podobnému rozmachu, jaký zažíval v obrozeneckém období 19.století.Byla to zásluha miliónů obyčejných lidí vedených vlasteneckou myšlenkou.Dnes si ještě musíme projít rozmazaným obdobím postestébáckého hnutí ANO, kindervládců Sobotky a Zaorálka a všehoschopnými lidovci.Odejitím posledního "čechoslovakisty" Zemana z hradu budou vytvořeny podmínky k obrodě českého národa.Bez poctivé práce miliónů občanů to ovšem nepůjde.To nejdůležitější co nám chybí je hrdost na vlastní předky, na svoji řeč, na svůj národ, na naší zem.Lapidárně to vyjádřil bývalý premiér Topolánek.Kdyby český stát hájil své zájmy jako USA, tak bude jedním z nejbohatších států na světě.Od takových lidí jako jste Vy pane Zelinko, se hájení českých zájmů nikdy nedočkáme.Právě naopak.

0 1
možnosti
Foto

Díky masmediím byly vytvořeny v šedesátých letech nové ,,ikony". A.D byl velmi ambiciozní. Jejich pokusy o ,,demokratizaci" kom režimu byly toliko nástrojem vnitropolitického mocenského boje mezi kom vedením. Byly jednoznačně iluzorní a navíc velice rychle pochopili, že se jim ,,to" vymklo z ruky. Nebyli schopni pak to jakkoli ovlivnit a tak v podstatě rezignovali. To, že byl A.D. okolo r.89 kontaktován mnohými osobnostmi té doby, nebylo nic jiného, než sondáž, kým by bylo pro veřejnost přijatelné a vhodné ,,nahradit vůdce", či o koho ,,opřít" změny. V podstatě neuspěl.  Pomocí masmedií byl pak ,,vynesen do čela" V.H. a ze strany kom ,,to jistil" M.Č. Vhodně zvolená hesla, jako ,,nejsme jako oni", pravda a láska i t.zv. samet pak,,úspěšně" završily i rozpad ČSR.Taková byla a je realita.Včetně současného ,,ovoce".;-€;-O8-o;-(

1 0
možnosti

Mám na vás jeden dotaz: je váš článek cílenou dezinformační propagandou, nebo jde jen o neznalost a hloupost?

6 1
možnosti

Pan Wolf napsal, že si idelaizujete Dubčeka. Já jsem su sice dal kladný bod, ale budu ještě tvrdší:

Idealizujete si nejen Dunčeka, nýbrž i samotné Pražské jaro 1968. Nešlo o žádný obrodný proces, nýbrž jen o boj dvou komunistických křídel o koryta. A protože jedno z těch křídel potřebovalo odstavit to druhé, hodila se jim nějaká záminka. Tak si vymysleli kecy o tom, že oni poopraví politiku KSČ (taktně pomlčeli o tom, že předtím tu politiku dvacet let spoluprovozovali - což platí i pro DUbčeka, protože i on měl špinavé ruce z let předešlých).

Dubčeka postavili do čela ne proto, že by vyhovoval nejlépe, nýbrž proto, že nikomu z nich vysloveně nevadil.

Takže si idealizujete Pražské jaro jako celek a v rámci toho Pražského jara si ještě idealizujete Dubčeka, který se projevil jako naprosto bezradný slaboch, neschopný zastávat nějaké stanovisko energickým způsobem.

5 1
možnosti

K93a89r31e39l 72V90o66j24t73a

27. 10. 2014 20:06

Pendrekový zákon.:-(

Byla to ale těžká dobá.......imho se pak bál a není se co divit.

4 0
možnosti

Možná se není co divit, ale taky není co oslavovat, což autor předvedl v míře vrchovaté.

0 0
možnosti

L31e27o 69W94o96l62f

27. 10. 2014 19:52

Pokud to napíši decentně, tak si A.Dubčeka idealizujete v míře vrchovaté.

A dovolím si ještě poznámku, že jak na politologa, je to dost chatrný výkon.

Kde byl A.Dubček celých dvacet let?

9 1
možnosti
Foto

Spíše než zrada Sovětů to byla zrada Dubčeka: "S. Brežněve, přijímejte všechna opatření, jaká vaše politbyro považuje za správné“.

3 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS