Žijme přirozeným způsobem a važme si obyčejných věcí

2. 02. 2017 16:30:07
Často si svým jednáním, chováním a myšlením přiděláváme zbytečné problémy a život, který může být sám o sobě jednoduchý a příjemný, si všemožnými způsoby komplikujeme.

Vymýšlíme si různé důvody, proč být nespokojení, nevrlí, unavení, vyčerpaní nebo rozhněvaní. Možná jsme ztratili něco z toho přirozeného klidu, kterým žijí tvorové, kteří z řádu přírody nevypadli - zvířata, rostliny, ale i mnoho domorodých kmenů, např. indiánů.

Na jejich příkladu můžeme vidět, že žít se dá velmi snadno a lehce, aniž by k tomu člověk potřeboval spousty věcí, odborníky, úřady a vzdělání.

Jsou šťastnější děti, které mají již v pěti letech mobil, mohou chodit do kina a poslouchat hudbu ze sluchátek, nebo ty, které si hrají celý den venku a jsou celé zamazané od hlíny?

Myslím, že určitý návrat k místu, odkud jsme vyšli, bude potřeba. Jinak se náš život bude stávat stále více umělým a bude nás vyčerpávat. Čím méně budeme jako společnost šťastní, tím méně se bude rodit dětí, anebo nebudou zdravá, budou neduživá, slabá a bez chuti a síly k životu.

Pokud pro sebe a své malé chceme něco udělat, učiňme svůj život jednodušší a přirozenější. Přirozenější znamená více spjatý s přírodou, s cykly, zemí, sluncem s rostlinami, se zvířaty, s ostatními lidmi, s duší.

Pokud budeme zvířata zabíjet, nebudeme s nimi v přirozeném harmonickém vztahu. Pokud nebudeme v kontaktu s rostlinami, ztratíme s nimi soucítění, budeme agresivnější, nemocnější. Pokud budeme ignorovat cykly, budeme rozhození a rozladění. Tělo bude žít ve zmatku a frustraci. Pokud se budeme bránit slunci, budeme zasmušilí a smutní, náš zrak bude potemnělý, i v naší duši bude chybět světlo.

Člověk v sobě má určité zvířátko. Zvířátko, které si chce hrát a užívat si, resp. je člověk stále svým způsobem zvířetem. Obávám se, že u některých lidí je toto zvířátko zanedbávané nebo přímo týrané.

Stejně tak má v sobě každý malé dítě - část sebe sama, která je velmi citlivá, zranitelná a náladová. I o tu se musíme náležitě starat. Dlouhodobá jednotvárná práce, stres a sezení na místě ji ubíjejí. Lidé pak stárnou.

Vychovávat své vnitřní dítě je stejně náročné a zodpovědné jako vychovávat skutečné dítě. Važme si dětí, neboť jsou to plody naší lásky. Pro mě je dítě to nejkrásnější, čeho může člověk dosáhnout, co může dostat. Určitě si tohle stvořeníčko zaslouží to nejlepší přivítání a láskyplné prostředí. A dobrou výchovu, aby z něj mohl vyrůst zdravý, šťastný a sebevědomý jedinec.

To, co může malému človíčku nejvíce prospět, je přirozený způsob života, volnost a možnost se svobodně vyvíjet už od samého narození. Čím více našich zásahů, kontroly, vměšování se do řádu přírody, tím je to většinou jen horší. Dáváme si spoustu práce a energie a peněz na to, abychom děti zabezpečili všemi možnými věcmi, přitom bychom třeba udělali nejlépe, kdybychom nic z toho nedělali a nechali to prostě být.

Nakonec třeba zjistíme, že nejlepší je opravdu, jak zpívá Paul McCartney, nechat to být, nechat věcem a vývoji přirozený spád, nechat věci se dít, bez strachu, stresu, obav. Příroda není hloupá, a když se na těle nedopustíme závažných umělých zásahů, tak se i přirozeně vyvíjí, tak jak má, a jak je to normální, t.j. ke zdraví a spokojenosti.

Naší chybou je, že si myslíme, že příroda je hloupá, že my všechno víme nejlíp, a že jsme to my, kdo bude přírodě diktovat, co je správné, co má a jak dělat. Známe ale výsledky takového uvažování a chování. Zažíváme pak různé pohromy a musíme dělat další, radikálnější zásahy a už se dostáváme do začarovaného kruhu bolesti, nemoci a smrti.

Ti, kteří se nesnaží bojovat proti přírodě a takřka proti Bohu, mají čistou mysl, prostou problémů a zatěžujících myšlenek, kterými se jiní trápí. Žít se dá složitě anebo jednoduše. Příjemnější je žít jednoduše a šťastně. Pro mě je štěstím mít rodinu, domov, přátele, a to, že mě někdo miluje. Spoustu věcí nepotřebuji a to činí můj život lehkým. Starosti mě příliš nezatěžují, a tak se mohu životem vznášet.

Mít kolem sebe betonový dům, vilu obehnanou zdí a plotem, naplněnou elektronikou a drahými věcmi se může zdát jako výhoda, ve skutečnosti to ale může být pro duši spíše vězení, ze kterého nemusí být snadný únik. Lidé se sami zatěžují tisícerými způsoby a pak si stěžují na tisíceré neduhy. Sami si staví svá vězení a hřbitovy.

Vezměme si příklad z těch, kteří žijí prostě, skromně, kteří mají všechno a přitom nelpí na majetku. Žít se dá složitě, i šťastně; příjemnější je často žít obyčejně a jednoduše. Příroda nám ukazuje cestu. Zkusme vyměnit umělohmotné věci za přírodní, umělé potraviny za organické, prodat televizor, auto, koupit si zahradu, zařídit si záhonek... a rozdíl může být překvapující.

Pohodlné živobytí pro nás nemusí být vždy to nejlepší. Naše moderní, konzumní pohodlí je často vykoupeno zdravím. A navíc tělu prospívá určité nepohodlí, potřebuje stimulaci k tomu, aby se udrželo fit, v dobré kondici, síle a obranyschopnosti. Být pořád jen v pohodlí může dlouhodobě tělo oslabovat.

Ke spaní může být např. lepší a zdravější tvrdá matrace než pohodlná měkká postel. Méně příjemné, ale přírodní oblečení z vlny, lnu, bavlny, konopí. Také přísnější dieta - zdravější strava bez sladkostí, masa, alkoholu. Prostý život bez elektroniky všude kolem.

Možná kolem miliardy lidí spí každý den na zemi na rohoži, na slámě nebo na listech rozprostřených na podlaze a nemají problém se zády. My, Evropané, máme na rozdíl od nich různé potíže spojené se zády, jsme zkřivení a ohnutí, sedíme špatně. V Indii tradičně spí na zemi a sedí bez opěradel a tyto neduhy neznají.

Lidé žijící v přírodě mají lepší čich, sluch, zrak, intuici, obranyschopnost, třebaže na rozdíl od nás postrádají někdy i základní sanitární vybavení a hygienické návyky. Je známo, že děti, které vyrůstají na ulici, z našeho pohledu v hrozných podmínkách, a hrají si tam, bez jakéhokoliv ošetření, bývají docela zdravé a mají dobrou odolnost.

Přespřílišná starostlivost může vést k opaku toho, co chceme, a děti oslabit. Společně s velkým očekáváním ze strany rodičů ohledně vzdělání, výsledků, prospěchu a kariéry to z mnohých dětí může udělat uzlíček nemocí, slabé a nebohé stvořeníčko. Přetěžování hlavy na úkor tělesné a duševní pohody je podle mne častým problémem v naší civilizované společnosti, u dospělých i u mládeže.

Zkusme žít více přirozeným, klidným, vyrovnaným způsobem a važme si obyčejných věcí. Nečiňme sobě ani druhým život zbytečně složitým.

Vyšlo v časopise Nový Fénix č.12/2016.

Autor: Ladislav Zelinka | čtvrtek 2.2.2017 16:30 | karma článku: 17.46 | přečteno: 902x

Další články blogera

Ladislav Zelinka

Česko je ztraceno

ODS posiluje, vládní strany mají nebývalou podporu. Jak je to možné? Poslední volby ukázaly tuto znepokojivou skutečnost, které se dá jen těžko rozumět.

2.10.2022 v 12:11 | Karma článku: 35.31 | Přečteno: 1558 | Diskuse

Ladislav Zelinka

Vítězství nad nezákonnými opatřeními? Už se nesmí opakovat

Po více než dvou letech už spolehlivěji víme, o čem celá záležitost, která hýbala světem a byla tématem číslo jedna i u nás, byla.

21.6.2022 v 14:54 | Karma článku: 26.05 | Přečteno: 731 | Diskuse

Ladislav Zelinka

Prezidentské volby 2023: Pohled na kandidáta na Hrad - Petr Pavel

Za necelý rok by se měly konat volby prezidenta ČR, představme si tedy dalšího kandidáta, dnes to bude Petr Pavel.

7.3.2022 v 11:29 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 668 | Diskuse

Ladislav Zelinka

Změna volebního systému: modernizujme způsob hlasování + zrušme pětiprocentní hranici

Myslím, že je na čase, aby byla provedena reforma volebního systému, zejména způsobu hlasování, aby více odrážela rozložení preferencí a zajišťovala větší demokratičnost výsledků voleb.

18.12.2021 v 9:54 | Karma článku: 9.76 | Přečteno: 352 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 9.38 | Přečteno: 78 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 122 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 13.85 | Přečteno: 185 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.45 | Přečteno: 346 |
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1280

Politolog, publicista, spisovatel a badatel na volné noze. Absolvent VŠE v Praze, obory politologie, diplomacie.

Články o společnosti, politice, vývoji ve světě, mezinárodních vztazích; odzbrojení, bezpečnost, změny ve společnosti; aktuální témata i ohlédnutí se za důležitými okamžiky historie české i světové.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...