Zelená Liberlandu

Projektem nového státního útvaru na území bývalé Jugoslávie, který vzešel z nápadu a iniciativy pravicového politika Víta Jedličky, se opět ukázal pověstný český důvtip v pozitivním smyslu.

O Česku se opět mluví v celém zahraničí a nová země si získává sympatie mnoha Evropanů. Sám Liberlandu fandím a držím mu palce. Věřím, že se bude úspěšně rozvíjet a že se jednou stane významným centrem regionu, možná i vyhledávanou turistickou lokalitou.

Může se stát i dobrým příkladem pro mnoho dalších zemí, v každém případě určitým experimentem, který může přinést zajímavé výsledky. Pokud nebude v jeho rozvoji nic bránit, pomocí chytrých nápadů a moderních postupů může dosáhnout ekonomické prosperity, určité míry samostatnosti a významu v regionu, nebo i v Evropě jako celku. Pokud dokáže uvést v realitu a udržet v praxi principy, které hlásá, pomůže mu to získat si dobrou pověst a dostat se blíže k oficiálnímu uznání ostatními státy.

Líbí se mi, že je to český občan, kdo přišel s tímto nápadem, a který ukázal, že s dobrým nápadem, vírou a odvahou může i jeden obyčejný člověk, nebo pár lidí, dělat velké věci, dokonce změnit tvář Evropy. Chytrých lidí jako je pan Jedlička, kteří jsou schopní uvést slova v činnost a činnost ve výsledek, bychom potřebovali více.

V každém případě Liberland vnímám jako nadějný projekt a dostává u mě zelenou.

 

 

Autor: Ladislav Zelinka | sobota 9.5.2015 15:29 | karma článku: 14,32 | přečteno: 529x