Kam se poděly naše hodnoty?

Lidé, kam jsme to došli se světem? Čím jsme jej to učinili a co zde zanecháme našim dětem? Vyměnili jsme Boha za konzumní zboží a naší denní modlitbou jsou večerní televizní zprávy.

Honosíme se tím, že náš národ vypije nejvíce piva. Honíme se do práce za výdělkem, abychom mohli nakupovat, a všechno počítáme na peníze. Kolik co vynese. Radujeme se, když stoupne HDP, i když se nikomu nevede lépe. Investice, daně, platby, poplatky... Nejlepší budovy ve městě patří bohatým a firmám. Kultura jako investiční projekt.

Co když mě peníze nezajímají? Co když pro mě kariéra a zaměstnání nejsou důležité? Nezapomněli jsme na něco v tom spěchu a shonu za úspěchem?

Co když je zde někdo, kdo hodnotí lidi podle úplně jiných měřítek?

Dříve platilo: Máš-li dva kabáty, dej jeden tomu, kdo nemá. Dnes se říká: pracuj a starej se o sebe a já ti dám peníze. Za ně si koupíš, cokoliv budeš chtít. Alkohol? Drogy? Ženy? Pracuj pro mě a dostaneš všechny prostředky zábavy a potěšení. Je to to, co od života chceme? Stačí nám, že máme byt, pohodlí a ne moc starostí? Jistou práci a zábavu na večer?

Přestala platit přikázání Desatera - bylo rozhodnuto, že již patří minulosti?

Svatost není v roce 2015 n.l. v módě. To však neznamená, že zde není někdo, kdo ji oceňuje. To, že jsme kostely obestavěli paneláky nebo vyměnili za nákupní centra, neznamená, že Bůh úplně zmizel. Nemyslím si, že se od dob Exodu a Mojžíše tolik změnilo. To, že jsme se rozhodli něco ignorovat, neznamená, že to neexistuje. Přestali mít moderní lidé duši, protože na ni nevěří?

Někdo se snaží zavřít své svědomí do trezoru, aby se nemusel cítit špatně ze svých zločinů. Ale opravdu to bude fungovat? Je Bůh jen bezduchý senilní stařík, je jen neživou ikonou?

Někdo by si to přál. Vraždy se mnohem příjemněji páchají beze svědků, v soukromí. Dá se skrýt zločin přede zraky všech lidí? Zdá se, že lidé mají vše pod kontrolou. Obchodům se daří, odborníci vše řídí, vše jde podle plánu. Anebo ne všechno? Co když zničehonic přikvapí smrt? Na to snad ještě lidé nevynalezli lék, pravda? Tak přeci nemáme vše pod kontrolou. Přeci jenom někdo jiný bude mít poslední slovo, kdo nemá velké porozumění pro moderní uvažování, pro chatrné výmluvy, nepotřebuje peníze a není uplatitelný. Existují různé zákony, ne jen ty, co jsme si vymysleli.

To, co je levné, nemusí být vždy to správné, a drahé nemusí znamenat dobré. Bohatý neznamená svatý. Volme spíše věci dobré než levné, či jakékoli jiné, a učiňme sebe a náš svět dobrými. Dobro a spravedlnost zajisté stále platí.

Autor: Ladislav Zelinka | sobota 14.2.2015 19:09 | karma článku: 15,41 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Ladislav Zelinka

Česko je ztraceno

2.10.2022 v 12:11 | Karma: 35,31

Ladislav Zelinka

Nevěřme doktorům

27.11.2020 v 20:04 | Karma: 25,19

Ladislav Zelinka

Technika nás nezachrání

9.10.2015 v 12:36 | Karma: 9,12

Ladislav Zelinka

Zelená Liberlandu

9.5.2015 v 15:29 | Karma: 14,32

Ladislav Zelinka

Vlastenectví, víra, jednota

3.4.2015 v 16:33 | Karma: 12,28
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1286x
Politolog, publicista, spisovatel a badatel na volné noze. Absolvent VŠE v Praze, obory politologie, diplomacie.

Články o společnosti, politice, vývoji ve světě, mezinárodních vztazích; odzbrojení, bezpečnost, změny ve společnosti; aktuální témata i ohlédnutí se za důležitými okamžiky historie české i světové.